21 octombrie 2010

Prajitura fina cu marmelada

Ingrediente:

Pentru foi iti trebuie:

1/2 kg faina
3 galbenusuri
1 praf de copt
150 g zahar
160 g untura sau margarina
2-3 linguri smantana

Pentru crema iti trebuie:

1 foaie coapta
1 esenta de rom
150 g zahar
2 linguri marmelada
100 g stafide
1 ceasca lapte
160 g unt
2-3 linguri cacao

Pentru glazura iti trebuie:

3 albusuri
200 g zahar
50 g ciocolata

Cum sa prepari:
Pregatesti foile asa:
Amesteci faina cu praful de copt,galbenusurile,zaharul,praful de copt,margarina si smantana,pana obtii un aluat elastic.Il imparti in 3 parti si coci 3 foi pe dosul tavii,cate 10 minute fiecare.

Pregatesti crema asa:
Dupa ce s-a copt si s-a racit,sfarami o foaie si peste ea torni ceasca de lapte caldut.O lasi sa se inmoaie,apoi adaugi zaharul,marmelada,stafidele si cacaua.Pui si untul frecat spuma si omogenizezi crema.Intinzi crema intre cele doua foi.

Pregatesti glazura asa:
Bati albusurile spuma,adaugi zaharul si bati in continuare pe baie de aburi,pana obtii o spuma lucioasa.Intinzi glazura peste prajitura,razi ciocolata si o dai la rece pana a doua zi.

Pofta buna !

Prajitura cu marmelada si crema de budinca

Ingrediente:

Pentru foi iti trebuie:

30 linguri zahar
30 linguri ulei
30 linguri apa
1 plic praf de copt
1-1,200 kg faina
1 plic praf de copt
300 g marmelada

Pentru crema iti trebuie:
'
2 plicuri praf budinca
de vanilie
1 lingura faina
600 ml apa
15 linguri zahar
1 pachet margarina

Cum se prepara:

Amesteci uleiul cu zaharul,apa,faina si praful de copt si framanti un aluat potrivit, pe care-l imparti in doua.Intinzi o parte intr-o tava mare de aragaz,pui marmelada,apoi aluatul ramas.Dai prajitura la cuptor pentru 35 de minute.In acest timp,pregatesti crema.Amesteci praful de budinca cu 200 ml apa,faina si zaharul.Pui apa ramasa la fiert,iar cand clocoteste adaugi compozitia de mai sus si lasi pe foc pana se ingroasa.O dai deoparte si,dupa 10 minute,adaugi putin cate putin margarina frecata spuma.Intinzi crema peste prajitura si o lasi la rece pentru 2 ore.

Pofta buna !

Turtite cu nuci si marmelada

Ingrediente:

100 g margarina
100 g faina
50 g nuci macinate
50 g zahar pudra
1 lingura esenta de rom
1 plic zahar vanilat
5-6 linguri marmelada

Cum se prepara:

Freci margarina spuma cu zaharul,esenta de rom,zaharul vanilat si un praf de sare.Adaugi faina amestecata cu nuca macinata si omogenizezi compozitia fara sa framanti.O dai la rece pentru o ora,apoi intinzi o foaie de 0.5 cm grosime.Tai turtite cu paharul trecut prin faina,le asezi intr-o tava unsa cu margarina si le dai la cuptor pentru 15-20 de minute.Dupa ce s-au racit,le lipesti doua cate doua cu marmelada.

Pofta buna !

Prajitura cu marmelada si nuci

Ingrediente:

1 borcan marmelada(400g)
250 g faina
1 cana nuci taiate marunt
5 linguri ulei
5 linguri lapte
1 lingurita bicarbonat stins cu otet
1 esenta de vanilie
1 esenta de migdale
1 plic zahar vanilat
2-3 linguri zahar pudra

Cum se prepara:

Amesteci bine marmelada cu faina,apoi adaugi nucile maruntite,uleiul,laptele,bicarbonatul stins,aromele si omogenizezi compozitia.Ungi o tava cu ulei,o tapetezi cu faina,torni compozitia si o dai la cuptor pentru 35-40 de minute,la foc potrivit.Calda,o pudrezi cu zahar si o tai in tava.

Pofta buna !

Gogosi cu marmelada

Ingrediente:

300 g faina
100 ml lapte
20 g unt
15 g zahar
7 g drojdie
1 albus
3 galbenusuri
12 lingurite marmelada
2 linguri zahar pudra
ulei

Cum se prepara:

Din faina,lapte,unt,galbenusuri,drojdie si zahar faci un aluat ca de cozonac,pe care-l intinzi intr-o foaie subtire.O tai patrate si pui pe jumatate dintre ele cate o lingurita de marmelada.Ungi marginile fiecarui patrat cu albusul batut,acoperi cu un alt patrat si presezi marginile sa se lipeasca.Le acoperi cu un prosop curat,presarat cu faina si le las sa creasca la cald.Le prejasti in ulei si le scoti pe o farfurie cu servetele de hartie care sa absoarba uleiul,apoi le pudrezi cu zahar.

Pofta buna !

Foi din suc de rosii umplute cu magiun

Ingrediente:

Pentru foi iti trebuie:

900 g faina
10 linguri apa
10 linguri suc de rosii
10 linguri ulei
10 linguri zahar
1 si 1/2 lingurita amoniac
1 lingurita otet

Pentru crema 1 iti trebuie:

1/2 l apa
4 linguri faina
10 linguri zahar
1 pachet margarina
300 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Pentru crema 2 iti trebuie:

400 g magiun
3 linguri cacao

Cum se prepara:

Pregatesti foile asa:

Amesteci faina cu apa,adaugi pe rand sucul de rosii,uleiul,zaharul si amoniacul stins cu otet si framanti un aluat elastic,pe care il imparti in patru.Intinzi apoi din fiecare parte cate o foaie pe care o coci pe dosul tavii timp de 8-10 minute.

Pregatesti cremele:

Pentru crema 1,adaugi in apa faina si zaharul obisnuit si fierbi compozitia pe foc mic pana se ingroasa.O lasi sa se raceasca si ii adaugi margarina frecata cu zaharul pudra si zaharul vanilat.Dai crema la rece pentru 25 de minute.
Pentru crema 2,amesteci magiunul cu cacaua.Asezi apoi o foaie pe o planseta,intinzi jumatate din crema cu magiun,asezi a doua foaie,intinzi toata crema de vanilie,a treia foaie,crema de magiun ramasa si ultima foaie.Acoperi prajitura cu un stergar curat si o lasi intr-un loc racoros pana a doua zi,cand o tai bucati.

Pofta buna !

Prajitura cu crema de vanilie si marmelada

Ingrediente:

Pentru foi iti trebuie:                                        Pentru glazura iti trebuie: 
                                   

400 g faina                                                      150 g zahar
1 ou                                                                  3 linguri apa
160 g zahar                                                    2 linguri cacao
50 g unt                                                           100 g unt
2 linguri miere
4 linguri lapte rece
1 lingurita bicarbonat
Pentru crema iti trebuie:

1/4 l lapte
2 linguri faina
200 g unt
200 g zahar pudra
1 esenta de vanilie
300 g marmelada
Cum se prepara:

Pregatesti foile asa:

Freci oul cu zaharul,adaugi untul,mierea si laptele si fierbi compozitia pe foc mic,amestecand continuu,pana se caramelizeaza putin.O dai deoparte,o lasi putin sa se raceasca,apoi adaugi faina si bicarbonatul stins cu otet si framanti aluatul.Il imparti repede in 4 parti si-l lasi sa se raceasca.Intinzi cele 4 parti in 4 foi si o coci pe fiecare pe dosul taii,timp de 7-8 minute.

Pregatesti crema asa:

Amesteci laptele cu faina si fierbi pana se ingroasa.Freci untul spuma cu zaharul pudra,apoi adaugi compozitia de lapte racita,lingura cu lingura.La final,pui esenta de vanilie.Intinzi peste prima foaie 1/ din crema,asezi a doua foaie,pui marmelada,a treia foaie,crema ramasa si ultima foaie.Amesteci zaharul cu apa si cacaua timp de 5 minute pe foc mic,apoi dai deoparte si mai amesteci 15 minute,pana se raceste.Adaugi untul,omogenizezi si intinzi glazura peste prajitura.O lasi 12 ore intr-un loc racoros,(nu la frigider) si a doua zi o tai bucati.

Pofta buna !

Prajitura cu branza si marmelada

Ingrediente:

100 g margarina
1 ceasca smantana grasa
100 g branza de vaci
1 ou
200 g faina
2 plicuri zahar vanilat
100 g nuca macinata
400 g marmelada(nu foarte moale)
coaja rasa de o lamie
sare

Cum se prepara:

Freci margarina cu zaharul vanilat,adaugi branza,smantana,sarea,coaja de lamaie si la final faina.Framanti,pana iti iese un aluat elastic,pe care il lasi la rece 1 ora.Dupa acest timp,intinzi o foaie lata,cat mai subtire si putin mai mica decat tava aragazului.Ungi o parte de 10 cm latime cu marmelada,o presari cu nuca macinata,rulezi cat sa prinzi umplutura si o tai pe lung,separand ruloul de restul foii mari.Pregatesti astfel inca 2 rulouri.Ungi cu ou batut rulourile obtinute si le coci si le coci in cuptor in tava unsa cu ulei si presarata cu faina.O tai felii cat e calda si ,daca vrei,pudrezi cu zahar.

Pofta buna !

Prajitura cu gem

Ingrediente:

250 g faina
125 g unt
125 g zahar
2 oua
1/2 plic praf de copt
250 g magiun de prune

Cum se prepara:

Framanti o coca din faina,unt,zahar,oua,praf de copt,pui si un praf de sare,apoi dai aluatul pentru o ora la rece.Opresti o treime din aluat pentru decor,rar din restul intinzi o foaie mai groasa si o asezi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina,dupa care intinzi magiunul.Din treimea de aluat pastrat intinzi o foaie din care tai fasii de 1 cm latime si le asezi ca un grilaj peste magiun.Coci prajitura la foc potrivit,timp de 25-30 de minute si o tai rece.O poti pudra cu zahar,avand in vedere ca magiunul nu are zahar si este,deci putin acrisor.

Pofta buna !

Cornultete cu marmelada

Ingrediente:

250 g faina
100 g unt sau margarina
2 galbenusuri+1 ou
20 g drojdie
4 linguri lapte
4 lingurite zahar
6 linguri marmelada
sare

Cum se prepara:

Faci o plamadeala din drojdie,lapte cald (nu fierbinte),zahar si 4 linguri de faina.Lasi sa creasca si ,in acest timp,freci untul cu galbenusurile si un praf de sare.Amesteci compozitia de unt cu plamadeala,pui faina si framanti pana obtii un aluat mai moale.Intinzi o foaie de 1/2 cm grosime din care tai triunghiuri.Pui pe fiecare bucata de aluat cate o jumatate de lingurita de marmelada,rulezi si asezi cornuletele intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.Le ungi cu oul batut si le coci la foc potrivit 25-30 de minute.

Pofta buna !

20 octombrie 2010

Biftec tartar

Ingrediente:

300 g muschi de vita
5 galbenusuri
cate 1 varf de cutit piper
macinat si boia dulce
50 g mustar
1 ceapa mica
1 castravete in otet
1 lingura(25g)capere din
conserva
50 g masline rondele
1legatura patrunjel verde
50 ml coniac
1/2 salata verde
sare

Cum se prepara:

Speli muschiul de vita,ii indepartezi pielitele si il toci marunt cu un cutit bine acutit.Adaugi piperul,boiaua,coniacul,sare dupa gust si omogenizezi.Cureti,speli si tai marunt ceapa.Cureti de coaja castravetele,il tai marunt si il scurgi.Speli si toci fin patrunjelul.Speli salata frunza cu frunza.Modelezi sfere din amestecul de carne,le pui pe farfurie,le presezi putin,iar in mijloc faci o adancitura,in care pui cat un galbenus crud.De jur-imprejurul fiecarei portii,asezi gramajoare de ceapa,masline,castraveti,capere,patrunjel,mustar,precum si frunze de salata.

Sfatul meu: Poti servi preparatul si cu ketchup.

Pofta buna !

Vrabioare de vita

Ingrediente:

1 kg vrabioare de vita
2 cepe
100 ml ulei
1 lingura faina
200 g smantana
sare

Cum se prepara:

Speli carnea si o tai in bucati mari.Cureti,speli si tai marunt ceapa.Inabusi in ulei,la foc mic,carnea impreuna cu ceapa,turnand din cand in cand putina apa calda.Dizolvi faina in smantana.Cand carnea este bine fiarta,iar sosul a scazut,adaugi smantana.Micsorezi intensitatea focului,sarezi preparatul dupa gust si lasi sa mai dea cateva clocote.

Pofta buna !

Papricas de vita

Ingrediente:

500 g carne tocata de vita fara os
2 ardei grasi rosii
3 catei de usturoi
1 ceapa
3 rosii
1-2 foaie de dafin
3 cartofi
2 linguri boia dulce
1/4 lingurita de seminte de chimen
2 linguri de ulei
1 legatura patrunjel
piper
sare

Cum se prepara:

Cureti,speli si tai marunt ardeii,usturoiul si ceapa.Oparesti rosiile si le decojesti.Speli carnea si o tai in bucati.Calesti ceapa in ulei pana devine lucioasa,apoi adaugi pe rand carnea,ardeii si foile de dafin.Torni cate putina apa si lasi sa fiarba acoperit.Cureti,speli si tai cartofii in cuburi mari.Cand carnea este bine patrunsa,adaugi cartofii si torni apa calda cat sa-i acopere.Fierbi mancarea pentru inca 15 minute,amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca mancarea de cratita.La sfarsit adaugi rosiile,boiaua,chimenul si usturoiul si continui fierberea inabusit,inca 5 minute.Adaugi sare si piper dupa gust.Presari papricasul cu patrunjelul tocat fin si ii servesti la masa impreuna cu taiteii fierti.

Pofta buna !

Kofta din carne de vita,la cuptor

Ingrediente:

800 g carne de vita
1 felie paine
50 ml lapte
1 ceapa
2-3 rosii
cimbru
sofran macinat
piper
sare

Cum se prepara:

Inmoi painea in lapte.Cureti,speli si tai marunt ceapa.Dai carnea de vita prin masina de tocat si o amesteci cu painea stoarsa,ceapa,condimente si sare dupa gust.Cu mana umeda,formezi sfere de diametru de 3-4 cm si le asezi in tava,pe rondele de rosii.Le presari cu praf de sofran.Le coci in cuptorul preincalzit,la foc mijlociu,timp de 30 de minute.Le poti servi cu garnitura de varza sau castraveciori murati.

Pofta buna !

Chiftelute in sos de rosii

Ingrediente:

500 g carne tocata de porc
Cum se prepara:

Inmoi painea in apa.Cureti si tai marunt ceapa si usturoiul.Razi fin cascavalul.Tai sunca in fasii,rosiile din conserva in cubulete,iar maslinele in rondele subtiri.Amesteci carnea cu jumatate din cantitatea de ceapa si usturoi,painea bine stoarsa,oul batut,cascavalul ras,sare si piper dupa gust.Cu mana umeda,formezi chiftelute pe care le treci prin faina si le prajesti intr-o tigaie cu 200 ml ulei.In restul de ulei,calesti ceapa si usturoiul ramase,apoi adaugi sunca,rosiile in bulion,jumatate din masline,zaharul,oregano,sare si piper dupa gust.Cand sosul este gata,adaugi chiftelele si presari patrunjelul fin tocat si maslinele ramase,taiate in feliute.

Pofta buna !
200 g ceapa
2 catei de usturoi
100 g cascaval
100 g sunca afumata
1 conserva(400 g)rosii
decojite in bulion
100 g masline verzi fara samburi
1 ou
2 felii de paine
250 ml ulei
1 legatura patrunjel
1/2 lingurita oregano
uscat
1 lingurita zahar
5 linguri faina
piper sare

19 octombrie 2010

Zacusca de ciuperci cu masline si vin

Ingrediente:

1 kg ciuperci
1/2 kg ceapa
300 g masline
250 ml ulei
200 g bulion
150 ml vin
2 foi de dafin
sare
piper

Cum se prepara:

Speli ciupercile(buretii),le fierbi,apoi le dai prin masina de tocat.Tai ceapa foarte fin si o fierbi in ulei pana se inmoaie,fara sa se rumeneasca.Adaugi pe rand ciupercile,vinul,apoi bulionul,maslinile si foile de dafin,potrivesti gustul de sare si piper si il lasi sa fiarba pana se ridica uleiul deasupra.Pui zacusca in borcane incalzite,le capsezi si le tii invelite in paturi pana a doua zi,apoi le depozitezi in pivnita sau in camara la rece.

Pofta buna !

Zacusca de mere cu ardei capia

Ingrediente:

2,5 kg mere
2 kg ardei capia
1,5 kg ceapa
1 kg rosii
1/2 l ulei
sare
condimente
(foi de dafin,piper boabe)
dupa gust

Cum se prepara:

Coci ardeii capia pe foc viu,ii cureti si ii tai marunt.Dai merele prin razatoarea mare,iar ceapa o tai solzisori.Oparesti rosiile si le pasezi prin sita sau le dai la separator.Intr-o cratita cu peretii grosi(de preferina din fonta)calesti ceapa in ulei pana capata luciu auriu.Adaugi apoi merele,gogosarii taiati marunt si sucul de rosii si lasi sa fiarba zacusca pana scade si se ingroasa.Spre sfarsitul fierberii adaugi condimentele si sare dupa gust.Cand este gata,o pui fierbinte in borcane foarte curate,incalzite la cuptor.Asezi borcanele descoperite pe gratar,in cuptorul aragazului,si le sterilizezi timp de 15 minute,dupa care le fixezi capacele sau le legi cu celofan si le lasi sa se raceasca incet,acoperite bine.

Pofta buna !

Zacusca din dovlecei

Ingrediente:

2.5 kg rosii
1 kg ceapa
1 kg dovlecei
1 lingura zahar
sare
piper
ulei

Cum se prepara:
Speli dovleceii,ii cureti de coaja daca sunt mai mari,iar daca sunt mai mici si fragezi ii lasi cu tot cu coaja si ii tai cuburi.Oparesti putin rosiile,le cureti de pielita si le tai felii.Cureti ceapa,o tai pestisori si o calesti usor in ulei cu putina apa,fara sa o rumenesti.Adaugi rosiile,lasi sa dea cateva clocote si pui dovlecii taiati cuburi.Potrivesti gustul de sare,zahar si piper si amesteci.Asezi vasul pe o tabla groasa si continui fierberea pana ce uleiul iese deasupra,amestecand mereu sau,mai simplu,pui vasul cu zacusca sa fiarba la cuptor.Cand zacusca este gata,o torni fierbinte in borcane sterilizate si incalzite in cuptor,pe care le inchizi bine cu capace si le pui intr-o tava,in cuptorul cald.Mai lasi putin focul aprins(la economic),pana se incinge bine cuptorul,apoi stingi focul si lasi borcanele in cuptor pana a doua zi,cand le scoti,le etichetezi si le depozitezi in camara.

Pofta buna !

Zacusca rapida din legume calite

Ingrediente:

2 kg vinete
1/2 kg ceapa
1/2 kg gogosari
2 kg rosii
2 legaturi patrunjel
1 lingura sare
1 lingurita piper
1 lingura zahar
2 foi de dafin
200 ml ulei
1/2 pastila aspirina la fiecare
borcan de 400 g

Cum se prepara:
Cureti vinetele de coaja,le tai cubulete si le oparesti in apa cu sare.Le scoti si le lasi la scurs intr-o strecuratoare,apoi le storci bine si ,daca vrei,le dai prin masina de tocat.Cureti ceapa,o tai felii mari si o calesti putin in ulei.O lasi sa se racoreasca,apoi o dai prin masina de tocat.Cureti gogosarii de cotoare si seminte, ii tai felii,ii calesti cu putin ulei pana se inmoaie,dupa care ii dai tot prin masina de tocat.Tai rosiil bucati mari,le treci prin separator si le faci suc.Amesteci apoi toate legumele,le pui intr-o cratita pe foc,pana dau cateva clocote,apoi adaugi sarea,zaharul si condimente si dai cratita la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.Pui zacusca in borcane de 400g fierbinti.In fiecare borcan presari cate 1/2 pastila de aspirina.Inchizi borcanele,cu capace infiletate sau capsate si le fierbi in baie de aburi cate 1 ora, in 2 zile consecutive.
Pofta buna !

Zacusca de gogonele

Ingrediente:
4 kg gogonele
3 kg ceapa
3 kg ardei rosu
(gras,capia sau gogosari)
1 l ulei
2 kg rosii
sare
condimente
(cimbru,piper,foi de dafin)
Cum se prepara:
Speli legumele.Cureti ceapa,o toci si o calesti putin in ulei.Cureti ardeii de seminte si cotoare,ii dai prin masina de tocat impreuna cu rosiile si gogonelele si adaugi totul in ceapa calita.Adaugi sare si condimente dupa gust,amesteci bine si fierbi zacusca in mod obisnuit,pana scade si se ridica uleiul deasupra.O repartizezi apoi fierbinte in borcane uscate si incalzite.Legi bine borcanele cu celofan dublu sau le fixezi capace si le sterilizezi timp de 30 de minute la bain-marie.
Pofta buna !

Zacusca de vinete cu ciuperci

Ingrediente:

1 kg ceapa
3 kg gogosari
2 kg ardei capia
3 kg rosii sau
1 borcan mare cu pasta tomate
5 kg vinete
1/2 kg ciuperci
500 ml ulei
4-5 foi de dafin
sare
piper

Cum se prepara:

Coci vinetele,le cureti si le lasi sa se scurga pe un fund de lemn putin inclinat.Speli rosiile,le tai in sferturi,le lasi la scurs,apoi le treci prin separator.Fierbi sucul de rosii pana obtii un bulion gros.Tai ciupercile curatate si bine spalate in felii si le fierbi timp de 5 minute,apoi le scurgi.Cureti de cotoare si seminte ardeii si gogosarii si ii dai prin masina de tocat.Cureti ceapa si o tai solzisori.Calesti ceapa in ulei pana devine lucioasa,apoi gogosarii si ardeii,vinetele tocate,ciupercile si foile de dafin.Fierbi legumele,apoi adaugi bulionul si dai cratita la cuptor,la foc moderat,pana scade bine zacusca.Din cand in cand,scoti cratita si amesteci continutul.Dupa ce a scazut,o sarezi si condimentezi dupa gust si o pui fierbinte,in borcane cu filet,asezate pe lame de cutit.Dupa umplere,le infasori in carpe sau ziare si le sterilizezi timp de 60 de minute.Lasi borcanele sa se raceasca in apa care au fiert,apoi le pastrezi in camara.
Pofta buna !

Zacusca de peste cu masline

Ingrediente:

5 kg peste
1 kg ceapa
1 kg morcov
1 l ulei
3-4 foi de dafin
1 lingurita piper boabe
300 g masline fara samburi
500 ml otet
100 g bulion
sare

Cum se prepara:

Cureti pestele de cap,solzi,aripioare si maruntaie,il speli bine si il pui la fiert in otetul amestecat cu apa cat sa il acopere.Intre timp,cureti ceapa si morcovii si le tai bucati mari.Dupa 20 de minute,scurgi pestele si il dai prin masina de tocat,impreuna cu morcovul si ceapa.Le calesti in ulei si stingi cu 250 ml apa calda.Lasi zacusca sa scada la foc mic,timp de 20 de minute,amestecand continuu ca sa nu se prinda de cratita.Adaugi maslinele taiate marunt,boabele de piper,foile de dafin,bulionul dizolvat in putina apa si o mai lasi pe foc sau dai cratita la cuptor pentru 15 minute.Potrivesti de sare la sfarsit,apoi repartizezi zacusca in borcane curate si uscate,pe care le inchizi ermetic si le sterilizezi timp de 20 de minute.

Pofta buna !

18 octombrie 2010

Zacusca de fasole boabe,cu ardei copti si morcovi

Ingrediente:

2 kg fasole boabe
1 kg ceapa
3 kg gogosari sau ardei gras
1 kg morcovi
500 ml ulei
1 l suc de rosii
5-6 foi de dafin
piper
sare
1/2 legatura busuioc

Cum se prepara:

Coci ardeii sau gogosarii pe foc viu,ii pui intr-un castron,ii presari cu sare si ii acoperi cu un capac.Dupa 1/2 ora,ii cureti de coaja,codite si seminte si ii tai fasii.Fierbi fasolea in apa usor sarata.Cureti si speli morcovii si ceapa.Dai morcovii pe razatoare,iar ceapa o tai solzisori.Intr-un vas cu  peretii grosi(de preferinta de fonta sau emailat,cu peretii dubli),calesti in ulei ceapa si morcovii,pana se inmoaie.Adaugi ardeii,foile de dafin si stingi cu sucul de rosii.Le lasi sa fiarba impreuna la foc mijlociu,timp de 10 minute.Pui fasolea fiarta si bine scursa si potrivesti de sare si piper.Scazi zacusca pe foc mic,o lasi sa se mai  racoreasca,apoi o repartizezi in borcanele ermetic si le fierbi la bain-marie,timp de 1 ora.

Pofta buna !

Zacusca de vinete cu mere

Ingrediente:

2 kg rosii
2 kg vinete
2 kg gogosari
1 kg ardei capia
1 kg ceapa
1/2 kg mere acrisoare
1/2 kg morcovi
500 ml ulei
2-3 linguri miere
foi de dafin
piper
sare

Cum se prepara:

Coci pe flacara vinetele,ardeii si gogosarii,le cureti si le lasi sa se scurga pe un tocator usor inclinat,apoi le treci prin masina de tocat.Cureti  morcovii si indepartezi cotoarele si semintele merelor,apoi le dai pe razatoarea mare sau le tai in cuburi.Cureti ceapa si o tai marunt.Prepari un bulion gros din rosii.Pui bulionul cu legumele,merele,uleiul si condimente dupa gust intr-un vas,la foc domol si lasi sa dea in clocot,apoi le scazi la cuptor.Cand compozitia a scazut,adaugi mierea si amesteci bine.Repartizezi zacusca fierbinte,in borcane incalzite,pe care le inchizi ermetic si le fierbi la bain-marie,timp de 15 minute de la primul clocot,apoi  le tii in paturi pana a doua zi,cand le depozitezi in camara.

Pofta buna !

Zacusca de gogonele si morcovi

Ingrediente:

3 kg gogonele verzi
1 kg ceapa
14 ardei grasi rosii
15 gogosari
1 kg morcovi
500 ml ulei
150g mustar
200g sare
1 1/2 pahar zahar
foi de dafin
piper
250 ml otet la 750 ml apa

Cum se prepara:

Cureti si speli toate legumele.Dai morcovii pe razatoarea mare,toci ceapa marunt,iar celelalte legume le tai cuburi.Le amesteci cu sarea si le lasi pana a doua zi,cand le strecori si le pui la fiert cu apa,otetul,zaharul si condimente dupa gust.Fierbi compozitia pana scade,apoi o lasi sa se raceasca.Intre timp,incorporezi treptat uleiul in mustar,ca la maioneza.Amesteci mustarul si uleiul cu legumele racite.Repartizezi zacusca in borcane curate si uscate,pe care le legi cu celofan dublu sau le capsezi si le sterilizezi timp de 1/2 ora.Lasi borcanele sa se raceasca,apoi le depozitezi in camara.

Pofta buna !

17 octombrie 2010

Zacusca de ghebe

Ingrediente:

2 kg ghebe
1,5 kg ceapa
2 kg ardei capia rosii
3 kg gogosari
8 linguri pasta de rosii
1 lingura de zahar
750 ml ulei
foi de dafin
boabe de piper
sare

Cum se prepara:

Cureti bine ghebele,le speli in multe ape si le pui intregi sa se inabuse.Cand s-au fiert,le dai deoparte.Intre timp,coci ardeii si gogosarii pe flacara,apoi ii cureti de pielite si seminte si ii tai marunt.Intr-un vas mare,incingi uleiul,si pui la calit ceapa tocata.Cand incepe sa se rumeneasca usor,adaugi ardeii,ghebele,sare si condimente dupa gust.Fierbi compozitia la foc mic,timp de 2 ore,pana scade bine.Adaugi pasta de rosii si zaharul si lasi sa mai fiarba inca 20 de minute,amestecand continuu ca sa nu se prinda de cratita.Cand este gata,repartizeaza zacusca in borcane sterilizate,pe care le inchizi ermetic si le introduci in cuptorul incins,dar cu flacara stinsa,pana se racesc complet.Depozitezi borcanele intr-un loc intunecos si racoros.

Pofta buna !

Ciorba taraneasca

Ingrediente:

500 g carne de porc
2 morcovi
1 radacina patrunjel
100 g telina
2 cepe
1 ardei gras
2 linguri ulei
5 rosii potrivite
2 cartofi
bors cat este necesar
200 g smantana(optional)
sare
leustean verde sau uscat

Cum se prepara:

Se spala carnea,se taie bucati sau cuburi si se pune la fiert in 3 litri de apa cu sare,se spumeaza si se fierbe circa 40 de minute la foc mic.Se curata zarzavaturile si ceapa,se dau pe razatoarea mare sau se taie dupa dorinta.Se calesc in ulei cateva minute si se adauga in supa.Cand carnea si zarzavaturile sunt fierte,se adauga cartofii taiati cubulete su rosiile decojite,date pe razatoarea mare sau taiate marunt.Se fierbe circa 15 minute,se adauga bors dupa gust,se mai pune apa,ca sa nu fie ciorba prea deasa,si se sareaza dupa gust.Se mai lasa sa dea cateva clocote,se opreste focul si se aromeaza cu leustean verde sau uscat.Se poate servi cu smantana adaugata direct in farfurie.

Pofta buna !

Ciorba de fasole uscata

Ingrediente:

250 g fasole uscata
1 ceapa
1 morcov
1 radacina patrunjel
100 g telina
1 ardei gras
5 -6 rosii (iarna suc de rosii si 1 lingura de bulion)
patrunjel verde tocat
sare, 3 linguri ulei

Cum se prepara:

Pentru a pregati ciorba de fasole boabe mai repede este bine sa punem la inmuiat cu o seara in urma fasolea boabe in apa rece.
Fasolea boabe se pune la fiert in apa cu un varf de lingurita bicarbonat de sodiu, apa care se varsa dupa ce fasolea a fiert 5 minute. Astfel ciorba de fasole nu va mai balona. Fasolea boabe se pune apoi din nou la fiert cu 2 litri de apa rece. Se lasa sa fiarba 15 minute apoi se pun la ciorba ceapa, morcovul, patrunjelul, telina si ardeiul taiate marunt. Se lasa ciorba pe foc pana cand fasolea este complet fiarta si se pun rosiile curatate de coaja si taiate, uleiul si sarea. Cand pregatim iarna ciorba de fasole uscata putem inlocui rosiile cu suc de rosii si 1 lingura de bulion, sau cu 1 conserva de rosii in sos de rosii. Se lasa pe foc inca 10 minute sa fiarba rosiile, apoi se stinge focul, se presara peste ciorba de fasole o mana de patrunjel verde tocat si se acopera.

Pofta buna !

Ciorba de perisoare

Ingrediente:

Perisoare: 500 g carne
2 cepe
1 ou
1 felie paine
2 linguri orez
Ciorba: 2 l apa, 1 l bors
1 morcov, 1 pastarnac, 1/2 telina
rosii (sau suc de rosii)
1 galbenus, 2 linguri smantana
sare, piper, leustean

Cum se prepara:


Se pune apa la fiert cu o ceapa, morcovul, pastarnacul si telina, taiate marunt. Intre timp se toaca carnea si se prepara perisoarele: carnea tocata se framanta cu felia de paine inmuiata in apa si stoarsa bine, cu orezul, o ceapa taiata marunt, oul, sare si piper, verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt. Se fac perisoare mici si se pun la fiert in ciorba. Dupa 20 -30 minute, cand a fiert orezul (se scoate o perisoara si se gusta, sa fie fiert orezul), se adauga rosiile (sau sucul de rosii), borsul. Se lasa sa mai fiarba 2-3 clocote, se gusta de sare. Se drege cu galbenusul batut cu smantana si se adauga leustean tocat marunt.

Pofta buna !

Ciorba de pui

Ingrediente:

1 pui
1 ceapa
1/2 telina
1 radacina de patrunjel
1 pastarnac
2 morcovi
2 cartofi
3-4 rosii
1 l bors
sare, leustean, vegeta
optional: 100 g varza alba tocata sau o mana de fasole verde

Cum se prepara:

Pentru ciorba de pui se poate folosi un pui din care luam pulpele si pieptul pentru alt fel de mancare. Eu fac ciorba de pui in timp ce din pulpele si pieptul de pui pregatesc pilaf de pui sau fripturica.
Puiul se parleste, se transeaza si se pune la fiert in 2-3 l apa rece, cu sare. Se lasa ciorba de pui pe foc mic, sa fiarba 5 minute, indepartand spuma care apare. Apoi se adauga zarzavatul, taiat cubulete: intai ceapa apoi morcovul, albitura, cartofii. Optional se poate pune fasole verde sau putina varza taiata fideluta. Se lasa ciorba de pui inca 20 minute, se pune borsul si rosiile. Daca nu avem bors putem pune mai multe rosii, acrind ciorba de pui cu sucul de rosii. Se gusta de sare si se poate pune 1/2 lingura de vegeta.
Se fierbe ciorba de pui 5 - 10 minute, se stinge focul si se presara leustean tocat, apoi se acopera oala. Se serveste fierbinte.

Pofta buna !

Ciorba de cartofi

Ingrediente:

600 g de cartofi
2 morcovi
1 patrunjel
1 ceapa
1/2 litru zeama varza
leustean

Cum se prepara:

Se curata si se spala zarzavatul de ciorba. Se taie cubulete si se pune la fiert in 1,5 litri de apa. Cand este aproape fiert se adauga zeama de varza. Daca zeama de varza este foarte sarata sau foarte acra nu se va pune toata o data, se va adauga treptat si se va gusta din ciorba, sa nu iasa prea sarata sau prea acra. Se mai lasa pe foc sa fiarba pana cand sunt fierte legumele, se toaca leusean si se pune peste ciorba.

Pofta buna !

15 octombrie 2010

Gogosi cu branza de vaca

Ingrediente:

250 g branza de vaca
250 g faina
200 g margarina
120 g zahar praf
2 galbenusuri de ou
1 praf de copt
sare, ulei pentru prajit

Cum se prepara:

Toate incredientele se framanta bine. Coca obtinuta se acopera si se lasa sa se odihneasca 1 ora. Din acest aluat se formeaza gogosile: se intinde aluatul de grosimea unui deget, pe o masa pudrata cu faina, si se taie cu o forma sau cu un pahar gogosile. Gogosile se prajesc in ulei incins pe ambele fete, pana devin aurii. Se scot pe un servet de hartie care preia excesul de ulei si se pudreaza apoi cu zahar praf, vanilat.

Pofta buna !

Chec pufos simplu

Ingrediente:

200 g faina
200 g zahar
125 g unt
125 ml lapte (1/2 cana)
3 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat
1 varf de cutit sare

Cum se prepara:

Se toarna zaharul peste jumatate dintr-un pachet de unt si se freaca spuma, cu mixerul. Se adauga pe rand: galbenusurile, laptele, faina, zaharul vanilat si un praf de sare.
Se unge tava (tavile) de chec cu unt sau margarina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia de chec.
Se baga tavile in cuptorul incalzit. Se lasa la foc potrivit (200 grade C ) pana cand se coace deasupra. Se incearca infigand o scobitoare - checul e facut daca scobitoarea iese uscata.
Se lasa checul sa se racoreasca in tavi, apoi se scoate pe un fund de lemn. Se poate taia dupa 1 - 2 ore.

Pofta buna !

Clatite

Ingrediente:

150 g faina
1 ou
300 ml lapte
100 ml ulei
sare

Cum se prepara:

Folosind un mixer se amesteca laptele, oul, faina si un praf de sare. Nu se adauga zahar la compozitia de clatite, acesta se va carameliza iar clatitele se vor lipi de tigaie.
Clatitele se pot prepara si fara lapte, cu sifon sau apa minerala. Faina se adauga treptat, in timpul omogenizarii compozitiei, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga faina pana cand compozitia de clatite are consistenta de smantana. Daca in timpul prepararii clatitelor observam ca s-a ingrosat amestecul (faina se umfla dupa 10 - 15 minute), adaugam lapte sau apa minerala. Daca amestecul este prea gros este dificil de intins clatita in strat subtire si uniform in tigaie.
Se unge o tigaie si se incinge pe foc. Se tine tigaia cu mana stanga si se rasuceste in timp ce cu mana dreapta turnam compozitia de clatite in tigaie. Se doreste formarea unei clatite uniforme si subtiri. Se pune tigaia pe foc si se tine 2-3 minute, apoi se intoarce clatita pe cealalta fata si se mai tine 1-2 minute. Timpul de prajire a clatitelor variaza in functie de compozitie, de foc si de tigaie (fiind dublu pentru tigaile de aluminiu).
Clatitele prajite se pun intr-o cratita, care se acopera dupa ce clatitele se racesc. Cand se servesc se umplu clatitele cu dulceata, gem, branza sau compozitii pentru aperitive (ciuperci, telemea etc.), se intorc marginile inauntru, se ruleaza si se dau un pic la cuptor pentru a se incalzi.

Pofta buna !

Briose

Ingrediente:

350 g faina
200 g iaurt
2 oua
70 ml ulei
10 g praf de copt
80 g zahar
1 varf de cutit sare
100g crema de ciocolata sau gem (pentru umplut briosele)
hartie pergament

Cum  se prepara:

Se aprinde cuptorul si se lasa sa se incalzeasca;
Se prepara un amestec din oua, ulei si iaurt, in care se introduce faina, zaharul, praful de copt si sarea;
Formele pentru copt briosele se tapeteaza cu hartie pergament, se umplu pe jumatate cu aluat; se pune crema de ciocolata sau gem, apoi se completeaza fiecare briosa cu aluat;
Se introduc briosele la cuptor pana cand se rumenesc (20 - 30 min.)
4Se lasa briosele in forme inca un sfert de ora, apoi se pot scoate.

Pofta buna !

Chec in doua culori

Ingrediente:

1 ceasca zahar tos
2 oua
1 ceasca untdelemn
1 ceasca lapte
faina cat cuprinde
1 praf de copt
2 linguri rom
1 praf zahar vanilat
coaja rasa de lamaie

2 linguri cacao

Cum se prepara:

Ouale si zaharul se pun intr-un castron mai mare si se bat cu mixerul timp de 5 minute. Continuand sa se bata, se adauga treptat untdelemnul si apoi laptele, vanilia, praful de copt, coaja rasa de lamaie, romul si faina, pana cand aluatul capata consistenta unei smantani ceva mai groase. Compozitia se imparte in doua. O parte ramane galbena, iar cealalta se amesteca cu cacao. In tava de chec, unsa cu unt sau margarina si presarata cu faina, se toarna intai compozitia fara cacao si la mijlocul acesteia, in lung, cea cu cacao. Se coace in cuptorul incalzit in prealabil, la foc potrivit, timp de 40-45 minute. Este bine ca in primele 15-20 minute sa nu se deschida cuptorul deoarece checul se poate lasa.

Pofta buna !

Alba ca zapada

                                                             
  Ingrediente:


 Crema:

1/2 l lapte
3 linguri rase cu faina
1 pachet (250 g) unt
275 g zahar
1 lamaie
1 varf de lingurita sare

Foi:
500 g faina
100 g zahar
3 oua
6 linguri ulei
3 linguri lapte
praf de copt (pentru 500 g faina)
1 varf de cutit sare fina
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri zahar pudra


  Cum se prepara:


Faina se cerne si se amesteca praful de copt si sarea. Cu mixerul cu tel sau cu palete, amestecam laptele, ouale si zaharul, apoi adaugam uleiul. Se pune 3/4 din faina si se inglobeaza treptat in coca, pana cand devine consistenta si incepe sa se desprinda de masa si de pe palme.
Din coca rezultata se intind 3 foi. Fiecare foaie se aseaza in tava, pe hartie pergament, apoi se coace in cuptorul aragazului incalzit la 200°C, cu focul mic, in 6 - 10 minute. Dupa primele 5 - 6 minute este bine sa urmarim foile, sa nu se arda. Cand s-au albit inseamna ca sunt coapte, nu este necesar sa se rumeneasca.
Crema de alba ca zapada se pregateste cel mai repede in felul urmator: amestecam 1/2 pahar de lapte cu faina, sa nu aiba cocoloase, iar restul laptelui il punem pe foc. Cand laptele fierbe, adaugam faina dizolvata in lapte, simultan amestecand repede cu paleta sau telul. Continuam sa amestecam in timp ce tinem laptele pe foc, pentru a nu se face cocoloase, insistand la fund deoarece se prinde foarte repede. Dupa ce incepe sa clocoteasca se mai tine 2 - 3 minute pe foc, apoi se pune la racit.
Cand s-a racit la temperatura camerei, utilizam din nou mixerul pentru a amesteca untul si zaharul. Pentru a fi siguri ca zaharul se dizolva, putem freca intai zaharul cu unt sau putem folosi zahar pudra. La crema de alba ca zapada se adauga suc de lamaie si coaja rasa de la 1/2 de lamaie. Impartim crema de alba ca zapada in 2 parti egale.
Se pregateste tava in care am copt foile prajiturii alba ca zapada: daca este o tava smaltuita se spala si se lasa sa se usuce, daca nu este smaltuita se imbraca in pergament sau in folie de plastic. Se aseaza prima foaie a prajiturii alba ca zapada, se intinde jumatate din crema. Se repeta cu a doua foaie si restul cremei, apoi se pune ultima foaie. Se acopera cu o foaie de hartie si un tocator pe care asezam o sticla de 2 l sau alta greutate. Se lasa prajitura alba ca zapada pana a doua zi sau chiar mai mult, pentru ca foile sa absoarba umezeala din crema. Apoi, se rasuceste tava cu tot cu tocatorul de lemn astfel incat tava sa ajunga deasupra, si se ridica, lasand prajitura sa stea pe tocator.
Se rasnesc 4 linguri de zahar cu 2 pliculete de zahar vanilat, se rastoarna in sita de ceai si se pudreaza prajitura alba ca zapada.
Pofta buna !

12 octombrie 2010

Tiramisu....la pahar

Ingrediente:

-150g mascarpone
-8 piscoturi sampanie
-3 oua
-50g zahar pudra
-20 ml amaretto
-1 lingurita ness
-80 ml apa
-1 lingura cacao
-1 praf de sare
-25 g ciocolata alba
-25 g ciocolata neagra

Cum se prepara:

Se freaca galbenusurile cu 25 g de zahar pudra  pana se albesc,se adauga mascarpone si se omogenizeaza amestecul.Albusurile se bat spuma ca pentru bezea cu praful de sare si restul de zahar pudra.Se incorporeaza incet in amestecul de galbenusuri cu mascarpone.
Se adauga siropul facut apa,amestecand cu atentie ca sa nu se lase crema.Se asaza pe fundul paharelor piscoturi,se pune un strat de crema,alte piscoturi si deasupra crema.Se preseaza cu zahar pudra de cacao,se orneaza cu bucatele de ciocolata si se lasa la rece cel putin patru ore.

Pofta buna !

Prajitura cu mure

Ai nevoie de:
- 4 oua
-200g branza dulce
-200g iaurt
-300g zahar
-1 fiola esenta de vanilie sau alte arome
-1 plic praf de copt
-1/4 cana de ulei
-300-400g mure
-faina cat cuprinde
-3 linguri de zahar pudra vanilinat

Cum procedezi:

Speli fructele si le lasi la scurs in strecuratoare.Mixezi oualele cu zaharul pana se dizolva.Adaugi treptat iaurtul,branza pasata,aromele,uleiul,praful de copt si faina cat cuprinde pentru o compozitie ca o smantana groasa.Torni aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si presari deasupra murele trecute prin faina.Coci prajitura la cuptorul preincalzit,timp de 30 de minute,la foc mijlociu.Dupa ce s-a racit,o pudrezi cu zaharul vanilat si o tai bucati.
Pofta buna !

08 octombrie 2010

O felie de placere la cafea

Tarta cu caise

Ingrediente pentru 14 felii

Aluat:
-450g faina
-1 cub drojdie(42g)
-2 linguri de zahar 
-200 ml lapte
-1 praf de sare
-60g unt topit
Umplutura:
-1 conserva caise(850ml)
-300g branza de vaci(20% grasime)
-3 linguri de zahar
-1 lingura amidon
-1 plic de zahar vanilat
-2 galbenusuri
-100g frisca
Crusta:
-150g faina
-60g zahar
-100g unt moale

Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron si se face o adancitura la mijloc.Se asaza inauntru drojdia zdrobita,zahar si 50 ml lapte caldut;se amesteca impreuna cu putina faina de pe margini.Se acopera cu un servet si sa lasa sa creasca 20 min.Apoi se adauga restul de ingrediente pentru aluat si 1/3 din lapte;se framanta aluatul,adaugand treptat restul de lapte.Se lasa sa creasca 1 ora.Se scurg caisele.Se unge o forma de tort(26 cm).Pe planseta tapetata cu faina se mai framanta o data si se intinde o foaie rotunda cu 2-3 cm mai mare decat forma.Se asaza foaia in forma,se ridica marginea si se inteapa aluatul in mai multe locuri.Se incinge cuptorul la 180 grade C.Se amesteca branza de vaci cu zahar,amidon,zahar vanilat si galbenusuri.Se inglobeaza frisca batuta.Se repartizeaza pe blat si se aseaza caisele.Se framanta un aluat sfaramicios din faina,zahar si unt;se presara faramitat pe prajitura.Se coace 45 min.Inainte de servire se presara zahar pudra.
   Pofta buna !